07 octobre 2009

Maanfeest

Twee dagen na de nationale feestdag was het hier weer eens feest, deze keer het Maanfeest. Dit is voor de Chinezen een hele belangrijke feestdag, die ook wel het Halve-Herfstfeest of het Lantaarnfeest wordt genoemd, en waarop families en vrienden samenkomen.

De oude chinezen telden volgens een maankalender, en het Maanfeest valt telkens de 15e dag van de 8ste maanmaand, dus dat valt niet elk jaar op dezelfde datum volgens onze kalender, maar het is wel elke keer op volle maan, en volgens de chinezen schijnt die nacht de mooiste maan van het jaar. Wij zijn dan ook in het donker gaan wandelen om te zien of het echt wel zo was, en inderdaad, het was een prachtige volle maan !

2009_octobre___Yuyuantan_parc_009 2009_octobre___Yuyuantan_parc_008

Een wijdverspreide traditie voor het maanfeest is het eten van maantaartjes (mooncakes noemen ze dat hier, of ... in het chinees). Maantaartjes zijn hele mooie ronde taartjes, waar van alles en nog wat in kan zitten : vruchten, groenten, noten, eieren, noem maar op !

Moonfestivan_2009_010

Die taartjes zitten in prachtige dozen die de mensen elkaar cadeau doen, wij hadden ook zo'n paar dozen gekregen! Jullie vragen jullie natuurlijk af of die taartjes ook lekker zijn ? Dat hebben wij voor jullie uitgezocht ! We zijn naar de markt hier in de buurt getrokken, waar een grote keuze was, en hebben er een hele reeks gekocht om te proeven, maar dat viel flink tegen ... Op school hadden Jeanne en Margot er zelf gebakken, en die waren eigenlijk veel lekkerder ...

Moonfestivan_2009_006

Moonfestivan_2009_016

Het Maanfeest wordt ook wel Lantaarnfeest genoemd, omdat alle tuinen, parken en gebouwen met mooie rode lantaarnen worden versierd. De kinderen gaan die avond ook op wandel met lantaarntjes aan stokken. Wij waren gewoon met onze zaklampen gaan wandelen, maar we hebben van chinese buren een echte lantaarn gekregen. Nu weten we ook dat we dat volgend jaar moeten voorzien als we echt mee willen doen !

2009_octobre___Yuyuantan_parc_011

2009_octobre___Yuyuantan_parc_014

Voor het maanfeest wordt een legende verteld, het verhaal van Chang E die naar de maan vloog, dat kunnen jullie hier lezen als jullie willen !

Posté par Vicenchine à 18:25 - Commentaires [0] - Permalien [#]

Commentaires sur Maanfeest

Poster un commentaire